Kijk op exoten

De tijd dat de verspreiding van organismen zich beperkte tot hun oorspronkelijke continent is al lang voorbij. Door schepen, vliegtuigen, handel, aanleg van nieuwe kanalen, etc. bereiken soorten tegenwoordig continenten of gebieden die voorheen onbereikbaar waren. Dit heeft allerlei gevolgen voor de inheemse flora en fauna en de samenstelling van ecosystemen. Sommige exoten zijn invasief en daarom ongewenst.

Signaleringsproject Exoten
Het ministerie van EZ wil een goed beeld krijgen van de verspreiding van exotische planten en dieren in Nederland. Daarom is het Signaleringsproject Exoten gestart op initiatief van het Team Invasieve Exoten.
Het Signaleringsproject Exoten heeft als doel vrijwilligers te enthousiasmeren, uit te kijken naar exoten en waarnemingen te melden via Waarneming.nl of Telmee.nl. Goede, actuele exotenwaarnemingen zijn interessant voor terreinbeheerders, natuurorganisaties, natuurliefhebbers, wetenschappers en beleidsmakers in Nederland.

Heeft u een invasieve exoot gezien? Meld het via Waarneming.nl of Telmee.nl!

Nieuwsbrief “Kijk op exoten”

Onderdeel van het Signaleringsproject Exoten is de (gratis) nieuwsbrief “Kijk op exoten”, die 4x per jaar verschijnt.
Interesse? Meld u dan hier aan voor deze digitale nieuwsbrief.

Kijk op exoten nr 43, mei 2023
– Kijk op exoten nr 42, maart 2023

De eerder verschenen nummer kun je terug vinden op de website van Ravon: Nieuwsbrief Kijk op Exoten (ravon.nl)

  • De KNNV werkt samen met de VOFF aan het project Signalering Exoten van het Team Invasieve Exoten van het Ministerie van EZ en de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit).
  • Exoten zijn dieren en planten die niet van nature in ons land thuishoren en schade kunnen aanrichten.
  • Waarnemers spelen een belangrijke rol in het veld als het gaat om het signaleren van potentieel invasieve exoten.