Nieuwe natuur in de Havikerwaard

Nieuwe natuur in Havikerwaard

Rondom de zandwinning in de Havikerwaard bij De Steeg ontstaat nieuwe natuur. Op maandagavond 1 juli zijn we exclusief te gast bij deze zandwinning van K3, het bedrijf dat samen met landgoed Middachten de motor is van het herinrichtingsproject in dit gebied.

In 2017 is in het zuidelijke deel van de Havikerwaard gestart met de herinrichting van de Havikerwaard. Daarbij worden de plassen – restanten van een eerdere zandwinning – opnieuw ingericht. Behalve de winning van zand worden de plassen op enkele plekken minder diep gemaakt en wordt een deel van de grond teruggegeven aan de nabijgelegen landbouwbedrijven. In een van de plassen is een groot drijvend zonnepark aangelegd. Op andere plekken worden verhogingen in het gebied aangebracht waar dieren tijdens hoogwater een veilige vluchtplek kunnen vinden. Daarbij wordt ook de ontwikkeling van zachthoutooibos mogelijk gemaakt. Bovendien worden in het gebied enkele recreatieve routes, rustpunten en een observatiehut aangelegd.

Hoewel de zandwinning nog gaande is, is er al veel te zien. Op 1 juli lopen we met medewerkers van K3 door dit afgesloten gebied.

Datum & tijd
ma 1 juli 2024 van 19:30 tot 21:30
Vertrekplaats

Vertrekplaats: Zandwinning K3 Havikerwaard, Havikerwaard 8a, De Steeg
Bekijk vertrekplaats