Naar de Jufferswaard.

De Wolfhezer beek, de Heelsumse Beek en de Papiermolenbeek stromen als één beek,
genaamd de Heelsumse beek, door de Jufferswaard naar de Nederrijn. Van oudsher mondde Heelsumse beek uit in de Nederrijn onderaan de Noordberg. De waterplassen in de Jufferswaard zijn ontstaan toen de klei is afgegraven om er stenen van te bakken in de steenfabrieken in de omgeving.
Jufferswaard, Renkum.
In 2005 heeft het Waterschap in overleg met Staatsbosbeheer een duiker in de dijk aangelegd om de plassen met de Heelsumse beek te verbinden; de plassen dreigden te verdrogen. Nu worden de plassen gevoed met water uit de beek. Sindsdien is het aantal broedvogels aanzienlijk toegenomen, waaronder Zomertaling, Bergeend, Kleine plevier, Porseleinhoen, Lepelaar, Knobbelzwaan en Zwarte zwaan.
Ook huizen In de Jufferswaard Koekoeken, Nachtegalen, Roodborsttapuiten, Appelvinken, Fazanten en Kluten. In hagen, meidoorn en Sleedoorn, nestelen o.a. Braamsluipers, Fluiters en Putters. Aan de monding van de beek worden regelmatig IJsvogels gezien.
In 2015 heeft het Waterschap de beekloop verlegd door de Jufferswaard; de beek mondt sindsdien via een vistrap uit naast de oude Veerweg in de Nederrijn. Op de vistrap kunnen vissen via speciale elementen steeds 7 centimeter omhoog klimmen om in de beek te gaan paaien.

De Wolfhezer beek, de Heelsumse Beek en de Papiermolenbeek stromen als één beek,
genaamd de Heelsumse beek, door de Jufferswaard naar de Nederrijn. Van oudsher
mondde Heelsumse beek uit in de Nederrijn onderaan de Noordberg. De waterplassen in
de Jufferswaard zijn ontstaan toen de klei is afgegraven om er stenen van te bakken in
de steenfabrieken in de omgeving.
Jufferswaard, Renkum.

Datum & tijd
di 7 mei 2024 van 9:30 tot 12:30
Vertrekplaats

Vertrek: om 09.30 uur vanaf de parkeerplaats Renkums Veer
Bekijk vertrekplaats