Wandelen in Lichtenbeek en Boschveld bij Oosterbeek o.l.v. Rob ten Hoedt

Een deel van het gebied kennen we van eerdere wandelingen. Het gebied van Lichtenbeek en Boschveld was al vroeg bewoond getuige de aanwezigheid van drie grafheuvels uit het Neolithicum en/of de Bronstijd, Twee hiervan zijn gelegen op Boschveld, een op Lichtenbeek. Alle drie zijn het archeologisch rijksmonumenten. De naam Lichtenbeek verwijst naar een spreng op het aan de andere kant van de Amsterdamseweg gelegen landgoed Vijverberg. De Vijverberg vormde vroeger een eenheid met Lichtenbeek, maar behoort nu tot Warnsborn. Warnsborn, Lichtenbeek, Boschveld en Vijverberg behoorden oorspronkelijk tot de landerijen van het voormalige klooster Mariënborg, dat in 1580 werd opgeheven. Rond 1650 werden de goederen verkocht tot zelfstandige buitens. De theekoepel op landgoed Lichtenbeek; foto: Jeanne Kuijper. Het huis Lichtenbeek brandde in 1942 af door onvoorzichtigheid met vuur. Het Mariëndaalse Veld op Lichtenbeek maakte in september 1944 deel uit van het slagveld van de Slag om Arnhem. Lichtenbeek dat bedoeld was voor het droppen van bevoorrading van de Britse troepen was in handen van de Duitsers. Oudere bomen in het gebied bevatten nog granaatscherven van die strijd. Aan de zuidzijde van Lichtenbeek is de Airborne War Cemetery gelegen. Op dit ereveld liggen vele soldaten, piloten en mariniers begraven die in de periode september 1944 tot april 1945 sneuvelden bij de bevrijding van Nederland. 
Onder meer het koetshuis, de oranjerie, de tuinmuur en twee siervazen die de toegang tot het landgoed Lichtenbeek markeerden bleven na de oorlog bewaard. Dit zijn alle rijksmonumenten. De voormalige oranjerie is verbouwd tot woning. De eerste etage van het koetshuis is in gebruik als atelier van de kunstenaar Klaas Gubbels. In 1979 werd ook Boschveld gekocht door Geldersch Landschap en Kasteelen, met uitzondering van de in het interbellum gebouwde theekoepel.

Datum & tijd
di 29 november 2022 van 9:30 tot 12:30
Vertrekplaats

Vertrek: om 09.30 uur vanaf de parkeerplaats van de Alg. Begraafplaats Noord en Zuid aan de Van Limburg Stirum weg in Oosterbeek.
Bekijk vertrekplaats